Ce face un inginer structurist?
- 34 Views
- Carol
- martie 19, 2022
- Constructii
Un inginer structurist analizeaza si proiecteaza suportul gravitational si rezistenta la forta laterala a cladirilor, podurilor si altor structuri civile sau industriale.
Ingineria structurala este o specialitate a ingineriei civile. Inginerii structurali efectuaza documentatia tehnica, expertiza tehnica a unei constructii, proiectul tehnic, detalii de executie, caietele de sarcini, calcule, revizuiesc munca altor ingineri, scriu rapoarte, fac evaluari si supravegheaza santierele de constructii.
Sarcinile de baza ale ingineriei structurale leaga cantitatile numerice ale fortelor fizice cu configuratiile fizice ale elementelor rezistente la forta. Analiza este procesul de determinare a fortelor in fiecare element dintr-o structura (cum ar fi o grinda) atunci cand configuratia elementelor este deja definita. Proiectarea este procesul de configurare a elementelor pentru rezistenta fortelor ale caror valori sunt deja cunoscute. Dupa efectuarea unui proiect preliminar, proiectantul estimeaza configuratia finala a elementelor unei structuri, dar numai pana la efectuarea unei analize pot fi cunoscute fortele din acele elemente. Dupa efectuarea unei analize se cunosc fortele elementului, iar elementele pot fi proiectate (se poate alege configuratia lor) mai precis. Procesul este strans legat intre analiza si proiectare pana la final.
Structurile sunt supuse sarcinilor verticale sau „gravitationale” si orizontale sau „laterale”. Sarcinile gravitationale includ sarcina „moarta” sau permanenta, care este greutatea structurii, inclusiv peretii, podelele, finisajele si sistemele mecanice ale acesteia, si sarcina „vii” sau temporara, care este greutatea continutului unei structuri si ocupantilor, inclusiv greutatea zapezii. Sarcinile laterale includ cele generate de vant, cutremure sau explozii. Elementele structurale trebuie proiectate astfel incat, ca sistem, structura sa poata rezista tuturor sarcinilor care vor actiona asupra acesteia.
Inginerii structurali au un sentiment real de realizare atunci cand un proiect este finalizat, fie ca este vorba despre un zgarie-nori, un pod sau o casa.
Inginii structuristi presteaza o munca cu adevarat plina de satisfactii si sunt implicati in proiectarea constructiilor civile, industriale, drumuri, poduri sau constructii hidrotehnice.
Lucrarea pe care o fac inginerii structurali are un impact incredibil, de lunga durata. Se proiecteaza cladiri si poduri cu o durata mare de viata, astfel incat structurile sa fie folosite si sa bucure de ele mii de oameni.
De asemenea, inginerul structural da o noua viata structurilor vechi, renoveaza sau schimba utilizarea cladirilor care au fost proiectate cu decenii in urma si le transforma in cladiri cu scopuri complet noi.
Inginerii structurali se asigura ca toate cladirile sunt sigure de utilizat si abordeaza cele mai mari probleme, de la schimbarile climatice pana la ajutorarea in caz de dezastre. Inginerii structuristi folosesc multe abilitati de la instrumente matematice de baza, pana la fizica, tehnologie de ultima ora si comunicare.
Ingineria structurala nu este usoara, dar recompenseaza munca grea. Veti avea nevoie de un inginer structurist pentru a obtine autorizatie de construire atunci cand:
- Construiti o cladire civila sau industriale;
- Construiti o extensie la casa;
- Modificati sau construiti un pod;
- Modificati structura intr-o locuinta sau indepartati anumiti pereti;
- Instalati panouri solare.
Practic, apeland la un inginer structurist cu experienta, te asiguri ca la finalizarea lucrarii vei avea ca rezultat final o constructie sigura, exact ca cea pe care ti-ai dorit-o si care a fost proiectata in plan.
- Cum pot evita taxele vamale pentru coletele trimise din România în Anglia?
- Swarovski colaborează cu designeri renumiți pentru colecțiile sale?
- Ce sa fac dacă bateria mașinii mele se descarcă în parcarea Otopeni?
- Care sunt cele mai comune mituri despre traducerea specializată?
- Cum influențează turbina consumul de combustibil și performanța motorului
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iulie 2024
- iunie 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iunie 2023
- martie 2023
- ianuarie 2023
- martie 2022
- decembrie 2021
- noiembrie 2021
- iunie 2021
- septembrie 2020
- martie 2020
- martie 2018
- februarie 2018
- octombrie 2017
- septembrie 2017
- august 2017
- mai 2017
- februarie 2017
- decembrie 2016